Koningsdag 2020 wordt Woningsdag.

Gelet de coronacrisis ziet het programma voor Koningsdag er heel anders uit. Het wordt een Koningsdag thuis.

Koningsdag 2020 staat in het teken van saamhorigheid: Koningsdag wordt Woningsdag

Thuis én ook samen. Koningsdag 2020 krijgt totaal andere vorm.
Het Oranjecomité Oosterhout was al maanden bezig om voor de gemeenschap Oosterhout een mooi volksfeest te organiseren, echter: als gevolg van de coronacrisis zijn alle activiteiten noodgedwongen stilgelegd.

Naar de mening van het Oranjecomité kan Koningsdag toch niet zomaar voorbijgaan zonder dat er iets georganiseerd wordt.

Allereerst zal het Oranjecomité voor de bewoners van de verzorg- en verpleeghuizen in Oosterhout een speciaal oranjegebakje laten bakken en bezorgen, zodat er iets lekkers is bij de koffie.

Ook hebben wij een aantal activiteiten bedacht voor de Oosterhoutse bevolking waar iedereen aan mee kan doen en waarvoor wij uw aandacht vragen.
We roepen heel Oosterhout op om deze dag de vlag uit te steken, voor de jarige Koning, voor elkaar en voor iedereen die zich inzet voor de samenleving.

Daarnaast zou het leuk zijn uw huis -op welke manier dan ook- in oranje te versieren.
Ook kunt u en uw familie/naasten zelf een mooie persoonlijke oranje dan wel koninklijke uitdossing aantrekken.
Maak dan van beide (huis / persoonlijke uitdossing) of van één van beide kan natuurlijk ook, een foto en stuur die naar info@oranje-comite.nl Deze zullen dan worden geplaatst op Facebook.

Ook vragen we of overal tussen 9.45 en 10.00 de klokken geluid kunnen worden als teken van verbinding, verdriet en vreugde.
Het Oranjecomité hoopt op een mooie alternatieve Koningsdag, waaraan iedereen op zijn of haar wijze deelneemt, zodat we samen de verbinding en de solidaire samenleving vieren.

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen heeft verder een alternatief programma voor deze bijzondere 27 april 2020.

06.19 uur
Vanaf zonsopgang in heel Nederland vlag en wimpel voor de Koning en voor elkaar. De vlag gaat uit voor al die mensen die Nederland op de been houden. Om wat kleur te brengen in donkere tijden.
09.45-10.00 uur
Klokgelui in geheel Nederland en op de Antillen. De klokken luiden als teken van verbinding tussen vreugde en verdriet.
10.00 uur
Nationale Aubade. Vanuit deuropeningen en balkons zingen of spelen we het Wilhelmus. Pieter Maassen (stadsbeiaardier van Oosterhout) zal vanuit de toren van de St. Jansbasiliek het Wilhelmus ten gehore brengen, gevolgd door een muzikale obade voor de Koning.
10.05 uur
Vanuit Gouda feliciteert burgemeester Pieter Verhoeve (voorzitter Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen) Zijne Majesteit Koning Willem Alexander met zijn verjaardag.
16.00 uur
Nationale Toost.
De Nationale Toost wordt in heel Nederland tegelijkertijd uitgebracht door iedereen en op de gezondheid van iedereen. In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit waar… schenk in en hef het glas op onze Koning. (www.nationaletoost.nl)

Voor kinderen tot 12 jaar is er verder nog een leuk initiatief.

Vertel het de Koning’
Kinderen van Nederland schrijven aan en tekenen voor de Koning.

Een voorjaar om nooit te vergeten:

Kinderen zullen het voorjaar van 2020 nooit meer vergeten. Elk kind maakt de Coronacrisis mee; geen contact met opa en oma en niet samen spelen op school. We horen nu al dat dit veel invloed heeft op hun welzijn. Wat zijn hun ervaringen? Wat maken ze mee? Wat is hen vooral bijgebleven?
Later zullen alle kinderen van nu ontdekken hoe ze die tijd samen hebben beleefd en hoe het hen heeft gevormd. Wij zijn op zoek naar de verhalen en belevenissen van kinderen die hun coronacrisis schetsen in de vorm van een tekening, verhaal of gedicht. Die tekeningen, verhalen en gedichten willen wij bundelen om een monument voor later te maken.
Op koningsdag vieren we de verbinding van alle inwoners in Nederland. Vieren we de gezamenlijkheid, de solidaire samenleving. De verpersoonlijking van die verbinding en het gezicht van Nederland is de Koning. Daarom schrijven alle kinderen aan of tekenen zij voor de Koning. Op 27 april publiceren we de verhalen en tekeningen in het Boek voor de Koning en bieden we dit E-book aan de Koning aan. Misschien krijgen we wel 1000 en één verhalen en tekeningen.
Dus:
Ben je 12 jaar of jonger en wil je meedoen aan het schrijven en tekenen van een boek? Doe mee!
Schrijf in maximaal 15 regels of teken jouw verhaal, jouw ervaring op over de coronacrisis. Over de tijd dat je thuis moest zijn, hoorde over mensen die ziek waren, niet naar school mocht, papa of mama die thuis moest blijven of juist heel veel moest werken.

Schrijf of teken iets moois en stuur dit op voor 22 april, maak er een foto van en
• stuur je verhaal op per mail naar secretariaat@oranjebond.nl
• of per post naar Kerkweg 11, 4424 NJ Wemeldinge
• of per app met foto naar: 06 20 84 61 18
Zet vooral je naam, leeftijd en woonplaats erbij.

 

Kraamverhuur

De site voor de kraamverhuur klik hier > https://kraamverhuur.oranje-comite.nl/

GEEN VRIJMARKT DIT JAAR TIJDENS KONINGSDAG.

NIET VAN TOEPASSING. Huur kramen 2020: hele (4 bij 1 meter) kraam 32 euro, een halve kraam 16 euro. Vanaf ….. is het mogelijk digitaal een kraam te huren via bovenstaande site (kraamverhuur). Na elektronische betaling ontvang je een reservering van je kraam. Op een later tijdstip ontvang je een mail met daarin extra gegevens en je huurbewijs. Annulering van gereserveerde kramen is niet mogelijk. De huursom wordt ook niet terugbetaald.

Tijdens Koningsdag lopen de leden van het oranje-comité in het Park om je vragen te beantwoorden of je gehuurde kraam aan te wijzen.

De plattegrond voor de kraamverhuur is gelijk gebleven aan vorige jaren: oranje-comite.nl/Plattegrond kramen 2019

Volg ons ook op Facebook: facebook.com/oranjecomiteoosterhout

Parkeerplaatsen in Oosterhout vinden klik hier?

Uitgaansgebied Centrum
Zondag 26 april 2020 vanaf 22.00 uur KONINGSNACHT GAAT NIET DOORKoningsnacht
Maandag 27 april KONINGSDAG GAAT NIET DOORKoningsdag
De Markt
13.00-14.00 uur Band Music'sCool “Product” van de Music'sCool .
14.30-15.30 uurBand Music'sCool Een band vol energie. “Product” van de Music 'sCool in Oosterhout
16.30-17.30 uurband Music'sCool elk optreden is een heus feestje wordt.
18.00 uur band
15.30-16.30 uurBack to Black The music of Amy Winehouse
Activiteiten - HARRY de HENGST. Wie kan er het langst op deze hengst blijven zitten?
- Springkussen voor de kleintjes
- Aankomst versierde kinderoptocht op de Markt om 14.00 uur. (Vertrek om 13.30u in het Park bij de kiosk). Natuurlijk gaan we er van uit dat alle opa’s en oma’s, ooms en tantes, buurmannen en buurvrouwen de kinderen met hun versierde fietsjes, karren, steppen, etc. komen bewonderen en een warm applaus geven.
Dans 14.15u Turkse dansgroep AYC Fidan
Kinderoptocht Om 14.00 uur aankomst van de versierde kinderoptocht op de Markt. Vertrek om 13.30 uur in het Park bij de kiosk. De Mardi Gras Jazzband zal de stoet begeleiden.

Heuvel
Activiteiten- Springkussens
- Schaakvereniging
Esv Rode Lopers
- Oldtimers
12.30 -17,00 u muziek- Muziek van Jong Talent (zangpraktijk Music)
- band "Rock on"
Dans 13.15u-Turkse dansgroep AYC Fidan
Historische Oldtimers
Slotpark Oost
08.00-17.00 uurVrijmarkt /kramen – Oosterhouters verkopen hun tweedehands spulletjes. Op een speciaal aangegeven plek is de verkoop vanaf kleedjes toegestaan
09.00-17.00 uurEHBO steunpunt
10.00-17.00 uurWaterscouting het Zuiderkruis met de verkoop van pannenkoeken
Activiteiten- Eendjes hengelen
- Diverse eet-en drinkgelegenheden: suikerspin, oliebollen, loempia’s, stroopwafels, worstenbrood, koffie, etc.
Slotpark West (bij de kiosk) 
Muziek DJ
Activiteiten - Horeca en terras in park
- Korfbalvereniging De Voltreffer
- Voetbalvereniging Oosterhout
- Monkeyklimmen
- kinderdraaimolen
13.30 uur vertrek versierde kinderoptocht Van 12.30 -13.30 uur kunnen kinderen hun step, fiets, etc. gratis laten versieren
07.30-17.00 uur Mobiele toilet
Slotlaan
07.30-17.00 uur- Diverse eet- en drinkgelegenheden
- Invalidentoilet

Binnenstad
08.00-17.00 uurNaast de traditionele vrijmarkt in het Park is er tijdens Koningsdag uitsluitend voor kinderen tot en met groep 8 een kindervrijmarkt in winkelcentrum Arendshof. De kinderen kunnen zich hier kosteloos voor inschrijven. De vrijmarkt is vanaf 8:00 uur geopend! Wil je je graag inschrijven voor de Kindervrijmarkt? www.arendshof.com/Koningsdagwww.arendshof.com/Koningsdag
Activiteiten- De winkels in de Binnenstad zijn open tijdens Koningsdag.