Activiteiten Oranjecomité

Het Oranjecomité Oosterhout is een vereniging zonder leden: 8 enthousiaste vrijwilligers organiseren belangeloos en zonder winstoogmerk jaarlijks gratis toegankelijke activiteiten voor jong en oud Oosterhout.

Onze doelen zijn :

  • Het organiseren van de festiviteiten van de Koningsdag op 27 april
  • Het organiseren van de activiteiten rondom 4 en 5 mei
  • Het organiseren van de Sint Nicolaasintocht en de zaterdag er na  het bezoek aan het centrum
  • Andere bijzondere activiteiten rondom het Koningshuis en/of de gemeente Oosterhout (geboorte, huwelijk, overlijden enz. alsmede de samenwerking met organisatie van de Koningsspelen)

Vanaf 2014 vieren we jaarlijks Koningsdag op 27 april (tenzij dit op een zondag valt) een traditionele en uitgebreide gevierde feestdag met een gevarieerd programma waarin een vrijmarkt, de kinderoptocht met thema, de gezellige muziek op de Heuvel en Markt en ook de ruimte voor andere Oosterhoutse organisaties om zich te presenteren. Dit altijd weer in goede samenwerking met de Gemeente, de Winkelstad Oosterhout, de Horeca Klappeijstraat-Leijsenhoek-Markt en de Heuvel en de detailhandel.

Het Oranjecomité is met de Gemeente hoofdorganisator van de jaarlijks drukbezochte Dodenherdenking op 4 mei bij het Bevrijdingsmonument in Oosterhout. Een waardige herdenking met kransleggingen en momenten van gepaste stilte.

5-Jaarlijks op 5 mei organiseert het comité, op verzoek van het gemeentebestuur, de festiviteiten rondom de nationale Bevrijdingdag. Het programma wordt mede afgestemd op de nationale viering. De eerstvolgende viering is in 2015.

Elke jaar komt Sint Nicolaas per boot in Oosterhout aan. Altijd op de eerste zondag na 11 november. 100 Zwarte Pieten, muziek en andere bijzondere deelnemers gaan in een lange bonte, vrolijke en waardige stoet van de aankomstplaats Lukwelpark naar de Heuvel in het centrum. Sint en zijn gevolg bezoeken op de zaterdag vóór 5 december Winkelstad Oosterhout.

Geschiedenis Oranjecomité

Het Oranjecomité is opgericht in 1908